Landschapsbeheer Drenthe

10 juni 2016
 

Speciale behandeling voor Bonte Esdoorn

Speciale behandeling voor Bonte Esdoorn

Bomen. Ze zijn er in allerlei soorten, verschijningen en formaten. Ze zijn onmisbaar, kenbaar en een belangrijk onderdeel van ons cultuurhistorisch landschap. De Bomenwacht van Landschapsbeheer Drenthe zet zich in voor het onderhoud van monumentale bijzondere bomen. Zo nu en dan vraagt een boom bijzonder onderhoud. Zo ook een Bonte Esdoorn voor Kasteel Coevorden.

Voor Kasteel Coevorden staat een zeer bijzondere Bondbladige Esdoorn (Acer pseudoplatanus ‘Leopoldii’) met een stamdiameter van meer dan 100 cm, een hoogte van meer dan 20 meter en een plantjaar van ca. 1890. Dit kom je nergens in Drenthe tegen. Uit onderzoek bleek dat de conditie van de boom achteruit ging. De wortels konden niet meer groeien met als gevolg dat de boom niet de benodigde voedingsstoffen tot zich kon nemen. Tevens waren de vocht-, zuurstof-, voedelhuishouding en de bodemactiviteit zeer verstoord.

Specialistisch werk
In opdracht van de gemeente Coevorden heeft de Bomenwacht in samenwerking met Brand Boomverzorging de werkzaamheden uitgevoerd. Door het aanbrengen van verankeringen wordt ervoor gezorgd dat bij een heftige storm geen grote takken breken. Aangezien de ankers een beperkte levensduur hebben, en in de jaren ’80 geplaatst waren, zijn deze vervangen. Het dode hout is verwijderd en op enkele punten is de boom uitgelicht.

Tot slot is de bodem onder de boom los geblazen (ploffen) en er is perlite en meststof ingebracht. De perite zorgt er voor dat de structuur van de bodem langere tijd open blijf, de zuurstof uitwisseling weer op gang kan komen en het bodemleven kan profiteren van de aanwezige voedingstoffen en zuurstof. Na het ploffen is zeer voorzichtig de graszode verwijderd. Hierdoor is er geen vocht en voedingsconcurrentie meer.

Onder de boom is tevens een laag schimmeldominante mulchcompost aangebracht. Deze mulchlaag bestaat uit grote organische delen die langzaam afbreken zonder dat dit veel zuurstof uit de bodem trekt. Op deze manier komen er op regelmatige manier voedingstoffen vrij die de boom weer kan opnemen.

Voor de afwerking is er nog een toplaag van dennenboomschors aangebracht. Deze zal ook langzaam afbreken maar ligt langer dan de mulchcompost en geeft een prachtig warme goudbruine gloed. Om alles bij elkaar te houden is er een stalen keerwand geplaatst. Door het verspreiden van een mengsel van verschillende wormen kan het omzettingsproces van organische stof versneld worden. Daarom zijn er vijf kilo wormen onder de kroon verspreid.

Dit prachtige project is volgens planning afgerond en nu is het aan de boom en het bodemleven. De boom moet de komende jaren gezonder worden en dichter in het blad komen. De natuur zoekt altijd zijn eigen weg en de tijd moet leren of deze boom het juiste pad kiest en we nog lang kunnen genieten van deze prachtige beeldbepalende boom.