Landschapsbeheer Drenthe

15 maart 2016
 

Imposante Linde teruggezet

Imposante Linde teruggezet

Als sinds de jaren ’80 onderhoud de Bomenwacht van Landschapsbeheer Drenthe monumentale bomen in de provincie. Samen met de provincie Drenthe, de Drentse gemeenten en particulieren proberen we monumentale bomen zo lang mogelijk en op een gezonde wijze, deel te laten uitmaken van het cultuurlandschap.

Sommige bomen zijn bijzondere exemplaren in ons cultuurlandschap. Zo ook een meer dan 200 jaar oude knotlinde in Dwingeloo. De linde is in de beginjaren geknot, waardoor er een dikke stam is ontstaan. Doordat op een gegeven moment gestopt is met  knotten, kon de linde uitgroeien tot een volwassen boom van maar liefst 30 meter hoog! Een imposante verschijning in het dorp.

Korsthoutschoolzwam
In de zomer van 2015 is tijdens een naderonderzoek van de Bomenwacht gebleken dat in een van de holtes de agressieve schimmel, korsthoutskoolzwam, aanwezig is.. De schimmel ziet eruit als kleine stukjes zwart houtskool en veroorzaakt zachtrot (witrot) in de stam. Zachtrot (witrot) kan leiden tot stambreuk. En wanneer de schimmel zich bij de wortels bevindt, kan de boom zelfs omwaaien (windworp)  

De conditie van de linde in Dwingeloo was zodanig achteruit gegaan dat er een reële kans aanwezig was dat de aangetaste kop zou afbreken en over een naastgelegen monumentale woning zou vallen. Het verwijderen van andere takken (uitlichten van de kop), om een eventuele breuk te voorkomen was niet meer mogelijk. Hiervoor was de aantasting al in een te vergevorderd stadium.

Snoeien
In overleg is besloten de boom drastisch terug te snoeien. Een specialistisch team van Roel Timmerman BV uit Uffelte heeft met een hoogwerker en een verreiker de boom teruggesnoeid tot zo’n 4-5  meter boven de grond. Het was een uitdagende klus door de imposante hoogte van de boom en het monumentale pand dat ongeschonden moest blijven tijdens de werkzaamheden. De stam kan nu nog jaren veilig behouden blijven.

De Bomenwacht wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdrage van de provincie Drenthe en de twaalf Drentse gemeenten. 

De imposante Linde is teruggesnoeid tot ongeveer 4/5 meter boven de grond.