Landschapsbeheer Drenthe

30 september 2014
 

De Bomenwacht aan de slag

De Bomenwacht aan de slag

U heeft ze vast wel eens gezien: eeuwenoude, monumentale bomen in ons landschap. Ze worden ook wel de parels onder de bomen genoemd. De Bomenwacht, onderdeel van Landschapsbeheer Drenthe, zet zich dagelijks in voor deze monumentale bomen om ze zo lang mogelijk, op een gezonde wijze deel te laten zijn van ons cultuurlandschap. Ze zijn namelijk van grote cultuurhistorische waarde. 

In september kwam er bij de Bomenwacht een melding binnen van een gebroken tak in een treurbreuk op de begraafplaats in Gieten. Deze treurbreuk is een bijzondere, grote boom van ongeveer 120 jaar oud. Het heeft grote, hangende armen van wel 25 meter lang. De kroon van de treurbeuk in Gieten is in 2011 uitgelicht. Hierbij worden snoeiwondjes gemaakt in de kroon. Dit houdt in dat takken met een diameter tot vijf centimeter worden verwijderd zodat de kroon minder zwaar is en om te voorkomen dat andere takken breken. Dit bleek echter niet voldoende, want in september 2014 is er toch een tak afgebroken.

Werkzaamheden Bomenwacht
Na de melding is de Bomenwacht naar Gieten gegaan om de schade in kaart te brengen. De gebroken tak moest heel voorzichtig uit de boom gehaald worden om verder geen schade aan te brengen. Brand Boomverzorging heeft de tak in 1,5 dag tijd succesvol verwijderd.

De verwijderde tak bevond zich aan de zuidkant van de boom, waardoor er nu veel zonlicht op de andere takken schijnt. Te veel zonlicht. Het klinkt wat gek, maar ook monumentale bomen kunnen verbanden. Om dit te voorkomen is de onderliggende tak ingepakt met jutte. Om de balans in de boom terug te brengen, is een deel van de kroon opnieuw uitgelicht. Nu is het aan de boom om de gebroken tak goed af te grendelen, oftewel te herstellen. Hebt u tijd? Dan is het zeker de moeite waard om eens te gaan kijken. Vooral in het voorjaar met het uitkomen van de knoppen is het een prachtige ervaring om onder de boom te zitten.

Wilt u meer weten over de bomenwacht? Kijk dan eens op de pagina van de bomenwacht.